Amour (2012) ****

Jos 70-vuotiaan Michael Haneken ja hieman nuoremman suosikkiohjaajani David Lynchin elokuvien välillä ei ole aiemmin nähnyt yhtäläisyyksiä, nyt niitä viimeistään näkee. Molemmille ohjaajille ominaista on sisällyttää elokuviinsa ilmassa leijailevaa outoa tunnelmaa, leikkiä odottamisella ja räjäyttää paletti äärimmäisellä väkivallan purskahduksella. Nyt Haneke on antanut tilaa myös unille, illuusioille ja entistäkin laajemmalle tulkinnanvapauden kirjolle. Jokin tuntuma tässä kokonaisuudessa muistuttaa jopa kaikkien aikojen suosikkielokuvastani, Mulholland Drivesta. Vaikka Amour on yhä oppikirjamaista hanekea, tyyli tuntuu ottaneen uusia askeleita kohti Lynchiä. En pistä hanttiin.

Samanaikaisesti kaunis ja karmaiseva elokuva vanhuudesta käsittelee hapertumisen, voipumisen, nääntymisen ja kuoleman väistämättömyyttä, voimattomuutta sen järkähtämättömyyden edessä. Paljon puhuva nimi on perusteltu, sillä tuon maagisen käsitteen ympärille kaikki rakentuu. Elokuva käsittelee eutanasiaa, hipoo tuonpuoleista, käy rajalla ja ehkä vähän ylikin. Se näpäyttää tai rohkaisee taikauskoisia, tarjoaa näkyjä tulevasta tai menneestä. Monin paikoin kaikki on ihanasti katsojasta kiinni. Näyttelijät tekevät huikeaa työtä ja käy kiistämättömäksi, että erään amerikkalaisen gaalan palkinnoista varsinkin naispääosa luovutettiin hyvinkin väärään osoitteeseen.

Liikutuin, mutta en silti saanut tunteen tasolla aivan kiinni siitä kädestä, jonka elokuva minulle ojensi. Aihe on minulle ehkä kuitenkin (onneksi?) vielä sillä tavalla etäinen, vaikka 100-vuotias mummini hiljattain siirtyikin ajasta iäisyyteen. Tämä, kuten monet muutkin lähipiirissä kokemani kuolemantapaukset, ovat olleet lähinnä yksipuolisia siirtymiä. Amourissa kyse on jostain muusta: kahden ihmisen välisestä syvästä suhteesta, joka vähä vähältä pakotetaan loppumaan. Elokuva enimmäkseen hyvin hienovaraisesti ja paikoin tarpeellisen painokkaastikin erittelee kaikkea, mitä siihen prosessiin kuuluu. Uskon, että arvostukseni tätä hienoa teosta kohtaan tulee vain kasvamaan vuosien varrella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *