Jack Reacher (2012) **

Tom Cruise näytteli Hitlerin salamurhaa yrittänyttä miestä Christopher McQuarrien elokuvassa Valkyrie. Sama kaksikko on asialla nykyaikaan sijoittuvassa suoraviivaisessa toimintajännärissä, jossa tarkk’ampujana kunnostautunut sotaveteraani lavastetaan syylliseksi neljän ihmisen lahtaamiseen. Taustalla on kaupalliset intressit ja tapausta tutkivat enemmän vaateliikkeissä kuin poliisikoulussa viihtynyt komisario sekä syyttäjä-isäänsä vastaan kapinoiva puolustusasianajaja. Kummallakaan ei ole hajua todellisista tapahtumista, kunnes Cruisen näköinen yli-ihminen nimeltä Jack Reacher saapuu paikalle.

Elokuvan suurin pyrkimys on olla cool. Tässä onnistuu vain mies, joka ei sitä yritä, eli vanha konkari Robert Duvall. Hän heittää pienen, näppärän sivuroolin ampumaradan grand old manina, joka lähtee Reacherin avuksi tiukan paikan tullen. Tomppa on Tomppa, jonka dialogi koostuu sarjasta one-linereita. Samannimiseen kirjasarjaan pohjautuvan elokuvan päähenkilö on paljon esikuvaansa kevyempi, siististi pukeutunut ja poikamaisesti virnuileva. Werner Herzogin esittämä vastavoima on lähinnä huvittava, Bond-pahiksen kaltainen stereotyyppi.

Itseironiaa kaipaava elokuva näyttää vilauksen huumorintajusta pieneen kylpyhuoneeseen sijoitetussa ahtaan paikan actionissa, mutta muuten toiminta on tylsää ja mitäänsanomatonta. Lopussa tekee mieli jo lyödä kättä otsaan, kun jokseenkin tehokkaaksi rakennettu nimihahmo – joka on kertaalleen valistanut katsojaa ajattelun tärkeydestä – kokee ilmeisesti äkillisen mielenhäiriön ja pudottaa aseensa voidakseen heittäytyä tasavertaiseen nyrkkitappeluun jo päihitetyn vastustajansa kanssa.

Visuaalisesti elokuva tarjoilee paikoitellen näkemisen arvoisia kuvia. Viattomien ihmisten arkinen seuraaminen kivääritähtäimen läpi on hyytävä alku. Leffa kulkee sujuvasti, eikä hyydy kesken matkan. Sillä ei vaan ole mitään kovin kummoista annettavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *