Killing Season (2013) **

Robert De Niron ja John Travoltan ensimmäinen kohtaaminen valkokankaalla on heppoinen kostoelokuva, sodan arpeuttamien miesten mittelö. Appalakkien vuoristoseudulla asuva, De Niron esittämä eversti Benjamin Ford on Bosnian sodassa ja sen jälkeisessä rakkaudessa saamiaan haavoja nuolemaan vetäytynyt erakko. Travolta tulkitsee julmuuksia sodassa tehnyttä serbisotilasta Emil Kovacia, jonka joukkueen De Niro teloitti, sillä serbit olisivat muuten selvinneet teoistaan seurauksitta.

Jotenkin Kovac jäi kuitenkin henkiin. Sen jälkeen hän on parinkymmenen vuoden ajan etsinyt teloittajaansa. Sinä aikana miehen sadistinen luonne ei ole kadonnut minnekään, niinpä Fordin vihdoin löydyttyä saa Kovac ystävällisen lähestymisen jälkeen houkuteltua Fordin seurakseen metsälle ja vasta siellä miehen aikeet alkavat paljastua pahaa-aavistamattomalle everstille. Metsästys alkakoon.

Pian käy ilmi, että sadismi ja kiduttaminen ovatkin molemminpuolisia taipumuksia, eikä kahden miehen välinen sota johda muuhun kuin molempien osapuolten telomiseen, eikä kumpikaan lopulta ansaitse voittoa sen enempää kuin toinenkaan. Tätä kautta elokuva pyrkii käsittelemään laajemmin sotaa ilmiönä. Kommentaari jää vaatimattomaksi ja johtopäätökset ovat loppuunkaluttuja ja huonossa mielessä yleistettyjä. Vaikka on positiivista, että taustalla on amerikkalaisen elokuvan hieman harvemmin käsittelemä Bosnian sota, valinta näkyy lopputuloksessa lähinnä siinä, että Travolta puhuu englantia vahvalla aksentilla. Serbiläisyys ei esimerkiksi estä häntä osaamasta ulkoa Johnny Cashin kappaleen sanoja.

De Niro on luonnollisesti yhä laatunäyttelijä, mutta elokuvan pannukakkumaisuus ei anna hänelle mahdollisuuksia sellaiseen hienovaraisuuteen, jossa näyttelijä tavallisesti on omimmillaan. Hänen mukanaolonsa sodan jälkipuintia näennäisesti käsittelevässä elokuvassa ja viimeistään metsätyskohtaus hirven kanssa tuovat mieleen legendaarisen The Deer Hunterin, jonka rinnalla tämä elokuva on kaikin puolin onneton viritelmä. Herätti se kuitenkin halun katsoa tuo oikea sotaelokuva seuraavaksi.

Jos Bosnian sota nimenomaisesti kiinnostaa, amerikkalaiset tekeleet kannattaa unohtaa ja katsoa niiden sijaan loistava bosnialainen No Man’s Land.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *