Sinister (2012) ***

Ethan Hawke on piristävä näky kauhuelokuvassa, joka genrenä tuntuu polkeneen paikoillaan jo jonkun aikaa. Viime aikojen yritelmät ovat olleet Paranormal Activityn ja Lake Mungon kaltaisia juttuja, joissa intensiteettiä on pyritty kasvattamaan tekemällä kokemuksesta dokumentaarisempi ja siksi karmaisevampi. Toisaalta sekään ei ole ihan uusi idea – Blair Witch Project tehtiin jo viime vuosituhannen puolella.

Sinister on monessa mielessä perinteinen kauhuelokuva. Päähenkilönä on periamerikkalaisen ydinperheen isä, joka kuitenkin sattuu olemaan todellisista henkirikoksista romaaneja kyhäilevä kirjailija, jonka keissien perässä perhe muuttaa ympäri maan. Uudessa talossa on aiemmin tapahtunut sarjamurha. Ullakolta löytyy salaperäinen laatikko, joka sisältää vanhoja kaitafilmejä. Kaitafilmit ovatkin elementti, jotka tuovat mukaan dokumentaarisen elementin ja tekevät elokuvasta 2000-luvun jutun.

Yhtäältä harmittaa, että pikkukaupunkia, johon perhe saapuu, ei näytetä ollenkaan. Toisaalta näyttämisessä olisi piillyt kliseen vaara. Jos oikein yrittää, julkkiksesta kiinnostuneesta, hieman yksinkertaisen oloisesta apulaissheriffistä voi aistia lievää Twin Peaks -havinaa. Sivuosa on kuitenkin hyvin kirjoitettu – tyyppi osoittaa olevansa ensivaikutelmastaan huolimatta ihan fiksu ja siten karistaa ennakkoluulot elokuvan edetessä.

Tyypillistä säikyttelyä on annosteltu siinä määrin harkiten, että harvat iskut tuntuvat tehokkaammilta. Hawke on roolissaan sujuva ja alussa tunnelma on hyvä, mutta loppua kohden elokuva sortuu ehkä hieman helppoihin ratkaisuihin, eikä kokonaisuudesta jää kovin kummoinen maku suuhun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *