Batman Begins (2005) ***

Christopher Nolanin Batman Begins on aikansa tuote. Sekä supersankarielokuvilla että niiden rebooteilla, uudelleenkäynnistyksillä, on jo pitkään mennyt lujaa. Ajatus on se, että aiemmat tuotokset sivuutetaan ja aloitetaan puhtaalta pöydältä. Nolanin kolmiosainen panos tähän buumiin on kelpo suoritus, muttei ala kovin kummoisesti. Yön ritarin taustatarina ”kerrotaan vihdoin kunnolla”. Taustoituksella ei ole kuitenkaan päähenkilölle paljonkaan annettavaa. Upporikas Bruce Wayne pelkää lepakkoja ja vihaa rikollisia lapsuuden traumaattisten kokemusten takia ja käy itämaissa oivaltamassa, että pelot on voitettava pärjätäkseen elämässä. Ja niin oikeutta naiivin konservatiivisesti puolustava lepakkomies saa alkunsa – kaikeksi onneksi viholliset ovat mustavalkoisia pahiksia.

Kiinnostavammalta teemalta kuin itsensä ylittäminen tuntuisi tässä pojan luoviminen isänsä saappaissa ja kaksoiselämän varjopuolet, mutta valitettavasti näistäkään aiheista ei revitä mitään uutta irti. Enemmän keskitytään lentelemään ilmojen halki, mätkimään, räjäyttelemään ja heittelemään one-linereita.

Päähenkilö ei vaikuta inhimilliseltä oikein missään vaiheessa. Hahmon ainoa heikko lenkki, lepakkojen säikkyminen kun on lähinnä refleksi – ja senkin hän voittaa alkaessaan Batmaniksi. Jos elokuva olisi siis todella tällainen kasvutarina, niin elokuvan keskivaiheilla nähtävä mahtipontinen kuva, jossa Batman nousee luolassa lepakkojen keskellä pelkojaan uhmaten seisomaan, olisi looginen päätös tarinalle. Sen jälkeen päähenkilö ei nimittäin kehity.

Näyttelijänsuorituksissa on paljon hakemista kautta linjan, vain vanhemman sukupolven tähtinimet hoitavat hommansa rutiinilla. He eivät toisaalta paljon olekaan esillä. Perusvarmaa tavaraa Nolan kuitenkin tekee. Tarina kulkee sujuvasti, eikä juttuun pitkästy. Myös visuaalinen tyyli erottuu muiden blockbuster-elokuvien joukosta edukseen tummasävyisyydellään.

Katselin elokuvan uudelleen nyt, kun loputtomiin rummutettu kolmas osa on saapumaisillaan teatteriin. Edessä on siis seuraavaksi syy siihen, miksi kolmatta osaa rummutetaan: Heath Ledgerin ikimuistoiset hyvästit tälle todellisuudelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *