Lo imposible (2012) ***

Vuoden 2004 tsunamin ympärille rakentuva elokuva on audiovisuaalisesti kiitettäviä aineksia tarjoileva ja äänimaailmaltaan poikkeuksellinen dynaaminen katastrofikuvaus. Se tuntuu tavoittavan väläyksiä tilanteen avuttomuudesta ja lohduttomuudesta, mutta vaikka kuvat sivuavatkin groteskeja näkyjä, lopputulos jättää imelän jälkimaun. Espanjalainen elokuva on niin amerikkalaisille markkinoille suunnattu, että sen hollywoodilaisuus hämmentää. Hyväosainen valkoihoinen perhe saapuu unelmien lomalle, kunnes kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Toivoin, että elokuvan suomennettu nimi Selviytyminen viittaisi kokonaisvaltaiseen kokemukseen, johon luonnollisesti kuuluu myös menetyksestä selviytymistä. Mutta kuten todettu, tämä on hollywoodilainen elokuva.

Hahmoihin ei juuri tutustuta ennen hyökyaaltoa, ja on vain tositapahtumiin perustumisen ja näyttelijöiden omistautumisen ansiota, mikäli liikutuksen kyynel vierähtää poskelle. Naomi Watts sai äidin roolistaan Oscar-ehdokkuuden, mutta se jää taitavasta tulkinnasta huolimatta melko yksipuoliseksi väsymystaisteluksi. Enemmän olisi syytä nostaa esille Ewan MacGregor, jonka isähahmon sankarillisuus kohtaa rajansa, kun kotiväen ääni kuuluu puhelimesta. Tämä tuo mieleen Brad Pittin hienon kohtauksen elokuvassa Babel.

Elokuvan käsikirjoitus ei ole häävi – se on yllätyksetön ja sen runollisuuteen pyrkivät vertauskuvat esimerkiksi tsunamin mahdollisista uhreista taivaan kuolleina tähtinä ovat jotenkin teennäisiä ja itsetarkoituksellisia. Perhe nostetaan hieman kummallisen korostettuun keskiöön alusta asti, kun unelmalomakohteen rannalla päästetään ilmaan kuumailmapalloja, joista perheen pallo liitää eri suuntaan kuin kaikki muut. Elokuva koko ajan ärsyttävästi alleviivaa heidän spesiaaliuttaan. Johtuneeko itsekäs vaikutelma sitten samaistumisen puutteesta vai mistä, mutta erityiskohtelu tilanteessa, jossa kaikki kansat ovat samassa liemessä ja paikalliset hyvää hyvyyttään antavat kaikkensa, tuntuu pahalta. ”Kiitos” ei riitä. Oscar-kilpakumppaninsa Argon tavoin Lo Imposiblen lopussa lennetään vapauteen, mutta nyt kyseessä on vakuutusyhtiön tarjoama itsestäänselvyys yksityiskoneella. Isän hahmon viime hetkien huomio pelastaa vähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *