Weird Science (1985) ***

Teini-ikäisenä katselin iltapäivisin innoissani Weird Science -tv-sarjaa, jossa nörttipojat loivat tietokoneella unelmiensa naisen, joka yllättäen tulikin lihaksi ja alkoi toteuttaa poikien toiveita. Frankensteinista lainattiin ikoninen kohta, jossa tohtori huutaa ”It’s alive, alive!” Sarja perustuu elokuvaan, jota jostain syystä en ole tullut katsoneeksi ennen kuin nyt.

John Hughes kirjoitti 1980-luvun puolivälissä lukuisia nuorisokuvauksia ja ohjasi niistä muutamia. Tämä ja syystäkin maineikkaampi The Breakfast Club tulivat ulos peräkkäin. Breakfast Clubin tasolle leffa ei tosiaan yllä.

Vaikka kyseessä on nörttiduon sympaattinen kasvutarina, joka tarjoaa idyllistä 1980-lukuista kuvastoa, ei lopputuloksen naiiviutta voi täysin sulattaa. Nuoret, nykyään kuuluisat Bill Paxton ja varsinkin suosittuna kundina tärkeilevä Robert Downey Jr. huvittavat. Pääparin toimintakin on jokseenkin sujuvaa, mutta tv-sarjan näyttelijäkaksikko pääsee muistikuvieni mukaan tulkinnassaan pidemmälle.

Kiinnostavia eroavaisuuksiakin elokuvan ja sarjan välillä on: sarjassa unelmien Lisa on välillä melkoinen moraalinvartija, siinä missä elokuvassa hän uhkaa aseella teinin vanhempia, ellei tämä pääse bileisiin ja taikoo tämän isovanhemmat katatoniseen tilaan, kun ovat tylsimyksiä. 10 vuotta ja 1990-luku toivat leidille mukanaan lastenvahtivelvoitteen, vaikka alkuteoksen typykkäkin muuttuu elokuvan loppua kohden varsinaiseksi Maija Poppaseksi. Hänelle suurin huolenaihe on kuitenkin se, etteivät pojankoltiaiset osaa olla cool.

IMDB tarjoili pikaisella selailulla hauskan triviatiedon: 1994-1997 pyörineen tv-sarjan päähenkilö Wyattia näyttelevä Michael Manasseri on tuottamassa parhaillaan ensi vuonna valmistuvaa elokuvaa, jonka pääosassa nähdään alkuperäisleffan Lisa, vain harvakseltaan Weird Sciencen jälkeen näytellyt Kelly LeBrock.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *